ДО ПИТАННЯ ПРО ПОНЯТІЙНИЙ АПАРАТ ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ - Погореленко, Наталія (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Присвячено визначенню змістовних характеристик поняття «фінансова стабільність банківської системи». Для виділення змістовних складових та уточнення поняття «фінансова стабільність банківської системи» застосовано контент-аналіз, що є формалізованим методом аналізу текстової та графічної інформації, основним і центральним інструментом якого виступає система категорій. На основі дослідження змісту категорії «фінансова стабільність банківської системи» проведено систематизацію і ранжування її ключових складових за допомогою процедури контент-аналізу — з погляду теоретичного підходу і підходу центральних банків різних країн. Виокремлено спільні складові, які включено до складу трактування досліджуваного поняття. Підкреслено важливість уведення до складу дефініції «фінансова стабільність банківської системи» критерію ефективності та визначено її зв’язок з фінансовою стабільністю, що передбачає не тільки постійну, а й ефективну здатність до виконання покладених функцій. Доведено важливість введення у склад досліджуваної категорії ризикової складової, яка в сучасних умовах банківської діяльності недостатньо конкретизована теоретично, але практично введена до складу відповідних макропруденційних процедур.