АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТРАКТУВАННЯ ДЕФІНІЦІЇ «ЗАРОБІТНА ПЛАТА» У СУЧАСНИХ УМОВАХ ОПОДАТКУВАННЯ - Абрамова, Ольга; Полтенко, Ірина; Макогон, Поліна (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Оплата праці є одним з головних інструментів стимулювання i матеріального мотивування працівників, елементом системи оподаткування та підвищення трудової активності країни. Проведено дослідження теоретичних засад та узагальнення сутності заробітної плати, включаючи інтереси всіх учасників трудового процесу, а також удосконалення механізму трактування i застосування терміна «заробітна плата» з урахуванням інтересів кожної зі сторін соціально-трудових відносин: роботодавця i найманого працівника, а також держави як регулятора національної економіки. З метою дослідження сутності теоретичного підходу до визначення термінa «заробітна плата» проведено аналіз літературних тематичних джерел. Узагальнено понятійно-категоріальний апарат у частині конкретизації терміна «заробітна плата», проведено логіко-економічний аналіз визначень дефініції. Обґрунтовано доцільність двоступеневого визначення дефініції «заробітна плата», що, на відміну від наявних трактувань, більш детально розкриває сутність відносин і відповідає системному підходу до визначень економічних категорій. Запропоновано ширше трактування дефініції «заробітна плата», що буде відповідати сучасним реаліям ринкової конкуренції та відображати інтереси не тільки двох зацікавлених сторін — працівника і роботодавця, а загалом трьох суб’єктів соціально-трудових відносин національної економіки: населення в особі працівників, підприємців та установи в особі виробників національного продукту і, власне, держави в особі уповноважених органів.