ФРАКТАЛЬНИЙ АНАЛІЗ І ПРОГНОЗУВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БЮДЖЕТУВАННЯ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ЗМІН - Квасній, Марія; Тимергазіна , Вероніка (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Розглянуто основні економічні показники бюджету України, проаналізовано дохідну і витратну частини бюджету та оцінено їхню динаміку на основі використання базисних і ланцюгових індексів. У результаті дослідження встановлено, що динаміка бюджету є нелінійною з негладким характером — поперемінно то зростає, то спадає. Особливістю динаміки є зростання амплітуди коливань, зменшення періодів стабільності та значна незбалансованість показників у вересні та грудні. Наявність хаотичних змін дохідної частини бюджету впливає на стабільність фінансування витратної частини бюджету, що породжує дисбаланси бюджетної політики. Для аналізу ефективності бюджетування розраховано коефіцієнт покриття видатків доходами, який підтверджує наявність дисбалансів. Оскільки економіка України перебуває під впливом глобалізаційних, інтеграційних і трансформаційних процесів, а її динаміка є нелінійною, мінливою за поведінкою і структурою, тому прогнозування методами за незмінних умов буде некоректним. Для врахування як зовнішніх, так і внутрішніх джерел змін бюджету запропоновано авторську концепцію прогнозування ефективності бюджетування в Україні на основі інтегрування методів фрактального аналізу, що дає можливість визначення типу динаміки і способу організації процесу, та сукупності математичних методів прогнозування за допомогою ковзної середньої, експоненційно згладженої простої середньої, темпів зростання з урахуванням сезонності, а також уточненням і врахуванням впливу навколишнього середовища за допомогою математичної теорії ігор, а саме використання критерію Гурвіца. На основі фрактального аналізу виявлено персистентність досліджуваного ряду динаміки і зроблено прогнози з урахуванням нестабільності наповнення і розподілу бюджету України в умовах трансформаційних змін.