ПЕДАГОГІЧНІ ПОКРУЧІ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ (МІЖПРЕДМЕТНИЙ ПОГЛЯД) - Горбачевська, Оксана; Халабова, Олена (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
В умовах глобалізації набули пріоритету питання не тільки раціонального споживання, а й моделі поведінки особистості. Тому викладання економічних дисциплін доповнено новим предметом — поведінковою економікою. Поведінкова економіка використовує міжпредметні зв’язки економіки й психології. Розглянуто два види поведінки індивіда — опортуністичної в економіці та «професійної деформації» у педагогіці. Перший тип поведінки пов’язаний з асиметрією наявної інформації на ринку. Другий тип поведінки характеризує зміни особистості через його професійну діяльність. З другим видом поведінки переплітається поняття «троянського навчання», яке ми досліджуємо. Проведено опитування серед студентів і викладачів Львівського навчально-наукового інституту ДВНЗ «Університет банківської справи» про існування «троянського навчання » в інституті. На цій основі проведено аналіз факторів, що впливають на «троянське навчання», оцінено форми несприйнятливої освіти, зроблено висновки щодо пом’якшення наслідків «троянського навчання» в освітньому процесі. Зокрема, бачимо шлях подолання цих недоліків у розвитку професійних компетенцій, як того вимагає Закон України «Про вищу освіту».