ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАВОВІ ОСНОВИ ДОХОДІВ ІНСТИТУТІВ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В УКРАЇНІ - Ткачук, Ірина (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Мета статті — здійснити дослідження правових і теоретичних основ доходів інститутів громадянського суспільства в Україні. Подано авторське розуміння категорії «фінансові ресурси інститутів громадянського суспільства». Розглянуто основні нормативно-правові акти України, що регламентують діяльність неурядових організацій в Україні та надають їм право отримувати доходи з різних джерел. Висвітлено особливості фінансового забезпечення різних видів інститутів громадянського суспільства в Україні. Досліджено наукові підходи до класифікації доходів інститутів громадянського суспільства, на підставі чого сформульовано авторське бачення класифікації джерел фінансового забезпечення діяльності неурядових організацій України. Обґрунтована необхідність об’єднання всіх фінансових надходжень інститутів громадянського суспільства у п’ять великих груп: Власні кошти; Державні кошти; Надходження від благодійності; Надходження від господарської діяльності; Інші надходження, що створює основу для подальших теоретичних і аналітичних досліджень фінансового забезпечення діяльності та розвитку організацій громадянського суспільства в Україні.