ЦИФРОВІ ІННОВАЦІЇ ТА ЇХНІЙ ВПЛИВ НА КОНКУРЕНТНОСПРОМОЖНІСТЬ БАНКІВ - Вовчак, Ольга; Гонгало, Наталія (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Обґрунтовано доцільність використання інновацій у банківському секторі України. Визначено їхню роль у період формування п’ятого етапу інформатизації суспільства та створення нового технологічного функціонування як національної, так і світової економіки. Здійснено теоретичний аналіз дефініцій «інновація» і «банківська інновація», розглянуто зміст банківських інновацій, які нині використовуються банківськими установами в Україні, розкрито переваги і недоліки їх застосування в банківській діяльності. Досліджено вплив інноваційної складової на забезпечення конкурентних переваг банків України та місце і роль у діяльності банків загалом, зростання рівня довіри до них, лояльності клієнтів і підвищення рівня ефективності їх функціонування. Проведено дослідження використання банками України різних цифрових технологій у своїй діяльності та визначено їхнє рейтингове місце згідно з проведеним дослідженням. Також визначено основні ризики, які виникають при введенні різного роду нововведень у банківський бізнес, і розглянуто чинники, які прямо чи опосередковано можуть перешкоджати розвиткові інновацій у банківському секторі України. Запропоновано використання найбільш прийнятних шляхів переходу банків до блокчейн-системи і цифрової технології «BigData», які нині широко використовують провідні банківські установи у світі.