ОСОБЛИВОСТІ ВОЛОНТЕРСЬКИХ ІТ-ПРОЄКТІВ У СОЦІАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ - Ноздріна , Лариса; Фалат, Максим (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Описано засади волонтерства в соціальній економіці. Проаналізовано стан розвитку соціальної економіки і волонтерської діяльності у світі і в Україні. Зазначено, що волонтерство має суттєвий економічний потенціал і є засобом згуртування та розвитку громадянського суспільства. Розглянуто можливості реалізації волонтерської діяльності за проєктного підходу. Запропоновано класифікацію волонтерських проєктів із виділеною класифікаційною ознакою ІТ-підтримки. Описано особливості волонтерських ІТ-проєктів. Розроблено засади реалізації волонтерського проєкту створення платформи підтримки волонтерської діяльності «HSRG-DIS» із допомогою гнучкої методології управління проєктами і програмними засобами для його реалізації. Запропоновано підхід до визначення ефективності волонтерського ІТ-проєкту. Обґрунтовано, що одним з шляхів поліпшення розроблення волонтерських ІТ-проєктів є поєднання ітеративного та інкрементального підходів, що використовується в сучасних моделях планування ІТ-проєктів. Зокрема, зазначені підходи припускають: вимоги до системи і її архітектура опрацьовуються не один раз, а поступово уточнюються від ітерації до ітерації (ітеративний підхід); результатом кожної ітерації є версія програмного продукту, яка реалізує частину функціональності майбутнього програмного продукту і може бути введена в тестову або дослідну експлуатацію, а також оцінена замовником і майбутніми користувачами (інкрементальний підхід).