ФІНАНСОВИЙ РИНОК: КОНТЕНТ-АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ ТРАКТУВАННЯ - Гаряга , Леся (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Анотація. Мета статті — дослідження категоріальних особливостей трактування фінансового ринку та уточнення окремих аспектів його визначення з урахуванням сучасного розвитку економіки. Прове- дено контент-аналіз особливостей трактування фінансового ринку. Систематизовано наукові підходи до визначення поняття «фінансовий ринок» і здійснено контент-аналіз його трактування. Сформовано вибірку визначень поняття «фінансовий ринок»; виділено компонентний склад поняття; підраховано кількість згадувань кожної компоненти; визначено найбільш репрезентативні компоненти і здійснено їх ранжування. Визначено основні компоненти, що формують трактування поняття фінансового рин- ку, а саме: фінансові активи (інструменти, ресурси), система (сукупність) відносин, фінансові інститу- ти (посередники), попит і пропозиція (кон’юнктура), складова (сфера) фінансової системи і складова економіки (економічного простору). Охарактеризовано використання цих компонент у визначеннях фінансового ринку. Запропоновано інтегроване визначення фінансового ринку як специфічної забез- печуваної сфери фінансової системи, що за своєю суттю є системою економіко-правових відносин, які виникають з приводу формування, використання, обігу, трансформації, розподілу і перерозподілу фі- нансових ресурсів (уречевлених у фінансових активах); ринок, на якому взаємодіють покупці та продав- ці фінансових ресурсів, де формується попит і пропозиція на них; сукупність фінансових інституцій, що надають фінансові послуги з допомогою відповідної інфраструктури; сукупність самостійних сегментів (кредитний, фондовий, валютний, страховий та інші), функціонування яких повинно сприяти досяг- ненню сталого розвитку та економічному зростанню з використанням традиційних та інноваційних фінансових інструментів та технологій. Ключові слова: фінансовий ринок, фінансові активи, фінансові інститути, попит і пропозиція, контент- аналіз. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 2; бібл.: 17.