ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА КРЕДИТНИХ СПІЛОК В УКРАЇНІ - Єгоричева , Світлана (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Анотація. Мета статті — визначення змісту економічної безпеки кредитних спілок і загроз, що прово- кують зниження її рівня, а також аналіз сучасного стану кредитних спілок (КС) в аспекті забезпечення їхньої економічної безпеки. Досліджено зміст поняття економічної безпеки кредитних спілок як захи- щеності її економічних інтересів, що випливають з кооперативної природи такої спілки, від загроз, котрі можуть завадити ефективному використанню всіх видів її ресурсів для досягнення мети створення — найповнішого задоволення фінансових потреб членів-власників. Виділено зовнішні політичні, соціаль- но-економічні, регуляторно-правові, технічні, інформаційні та інші загрози функціонування кредитних спілок. Наголошено на особливій важливості для забезпечення їхньої економічної безпеки інституцій- ного середовища, яке, одночасно, здатне породжувати і регуляторно-правові загрози. Виявлено при- чини того, що саме кредитні спілки виявилися найбільш вразливими до карантинних обмежень. Про- аналізовано внутрішні загрози, що генеруються функціонуванням кредитних спілок, з одного боку, як організацій, а з другого — як фінансових посередників. Доведено, що кредитні спілки, попри серйозні проблеми сучасного розвитку, уже стали невід’ємним елементом фінансового сектору України. Ті з них, які реально дотримуються кооперативних принципів організації і функціонування, мають свою ринкову нішу, здатні відновити потенціал розвитку. Еконо- мічна безпека кредитних спілок визначається захищеністю їхніх економічних інтересів, що полягають у найбільш повному задоволенні фінансових потреб своїх членів-власників. Гарантувати кредитним спілкам такий стан можливо, насамперед, на шляху вдосконалення нормативно-правових засад їхньої діяльності, які мають всеохоплююче відображати кооперативну природу цих інституцій. Ключові слова: кредитна спілка, кредитний кооператив, економічна безпека, загроза, неприбуткова організація, регулювання. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 2; бібл.: 28.