РЕГІОНАЛЬНА ПОЛІТИКА РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В КОНТЕКСТІ ПОЛІПШЕННЯ ЯКОСТІ ЖИТТЯ НАСЕЛЕННЯ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ - Васильців , Тарас; Біль , Мар’яна; Бачинська , Марія (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Анотація. Розглянуто базові характеристики якості життя населення. Узагальнено аспекти розвитку соціальної інфраструктури регіону. Визначено пріоритети соціальної інфраструктури та особливості функціонування її елементів у Карпатському регіоні. Відповідно до особливостей соціальної інфра- структури саме в Карпатському регіоні встановлено, що організація соціальної інфраструктури має свою територіальну специфіку та повинна охоплювати збалансованість і взаємозв’язок функціонуван- ня її елементів у системі господарського комплексу регіону; забезпечувати свою комплексність на дер- жавному, регіональному і місцевому рівнях, потрібну кількість та оптимальність розмірів об’єктів для забезпечення населення соціальними послугами, відповідність наявного стану та технічного оснащення об’єктів до потреб населення. Сформовано напрями та інструменти регіональної політики розвитку соціальної інфраструктури в контексті поліпшення якості життя населення, які мають вагомий вплив на задіяння екологічних і соціальних детермінант її поліпшення, оскільки безпосереднє завдання со- ціальної інфраструктури — це створення середовища якісної життєдіяльності людей, що охоплює такі сфери, як освіта, охорона здоров’я, культура, транспорт, житлове і комунальне господарство. Визначе- но очікувані результати реалізації інструментів розвитку соціальної інфраструктури в контексті поліп- шення якості життя населення Карпатського регіону в розрізі таких напрямів: ефективне використання оздоровчо-рекреаційного потенціалу Українських Карпат; розвиток транскордонного співробітництва у сфері поліпшення соціальної інфраструктури і захисту довкілля; перехід до смарт-орієнтованого роз- витку житлово-комунального господарства; поліпшення транзитного потенціалу територій Карпатського регіону; збереження і поліпшення культурного середовища. Ключові слова: соціальна інфраструктура, якість життя населення, Карпатський регіон України, напрями та інструменти регіональної політики, соціо-екологічні детермінанти. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 10.