ІНДИКАТИВНИЙ ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ДОСТУПНОСТІ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ ЯК АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНСТИТУТУ ФІНАНСОВОЇ ІНКЛЮЗІЇ В УМОВАХ ФІНАНСОВОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Хуторна, М. Е.; Жежерун, Ю. В.; Котлярова, К. А. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Метою статті є вдосконалення індикативного підходу оцінювання доступності фінансових послуг. Досліджено наявні підходи до оцінювання фінансової інклюзії та виокремлено її компоненти (оцінювання доступності, оцінювання залученості та оцінювання обізнаності). Систематизовано етапи побудови комплексного індикатора доступності фінансових послуг, що запропоновано структурувати в розрізі п’ятьох етапів, а саме: визначення факторів впливу на доступність фінансових послуг у країні; групування показників за функціональним призначенням; вибір методів збору інформації та оцінки показників; установлення критеріальних значень показників; побудова комплексного індикатора доступності фінансових послуг. При розрахунку доступності фінансових послуг наголошено на доцільності врахування повністю / частково не лише показників, які охоплюють найважливіші аспекти пропозиції фінансових послуг з боку фінансових установ, а й показників попиту з боку населення і показників обізнаності залежно від рівня розвитку економіки та обмежень даних. Запропоновано для розрахунку зазначених якісних індикаторів проводити опитування. Наведено критерії вибору респондентів для опитування. Розроблено комплексну методику оцінювання доступності фінансових послуг на основі побудови комплексного індикатора, який характеризує рівень доступності фінансових послуг як складової фінансової інклюзії та включає три групи індикаторів, а саме: індикатори пропозиції, індикатори попиту та індикатори обізнаності. Залежно від впливу на доступність фінансових послуг кожній групі індикаторів присвоєно вагу 50 %, 30 % та 20 % відповідно. Рівень доступності фінансових послуг залежно від значення комплексного індикатора може бути високим, середнім або низьким. Запропонована комплексна методика дозволяє визначити порядок розрахунку ключових показників доступності фінансових послуг для оперативної узагальненої оцінки фінансової інклюзії за певний період.