МЕТАПРОГРАМНИЙ ПІДХІД ДО ВІДБОРУ ТА ОЦІНКИ ПЕРСОНАЛУ ФІНАНСОВОЇ УСТАНОВИ - Кочума, І. Ю.; Лакутін, Д. В. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
Метою статті є поглиблення теоретичних основ і розроблення практичних рекомендацій щодо використання метапрограмного підходу при відборі та оцінці персоналу у вітчизняних фінансових установах. Узагальнено різні підходи до визначення поняття «метапрограма» у сфері управління персоналом і запропоновано власне визначення цієї категорії; визначено місце і значення метапрограм у профілі посади; запропоновано стандартний метапрограмний профіль посади фахівця з управління ризиками фінансової установи і надано рекомендації з побудови компетентнісного інтерв’ю та інтерпретації його результатів на предмет виявлення відповідних метапрограм працівника чи кандидата на цю посаду. Доведено, що головною умовою успішного виявлення метапрограм у процесі інтерв’ю є використання правильних запитань і правильна інтерпретація відповідей на них, що допомагає виявити стійкі глибинні психологічні установки, що визначають сприйняття людиною об’єктивної реальності та реакцію на організаційні методи. Саме метапрограми є своєрідним фільтром інформації, що надходить від об’єктивної реальності до людської свідомості через органи чуття, перетворюючи її в суб’єктивне сприйняття і відповідні реакції, пов’язані з ним. Використання метапрограмного підходу в оцінці придатності особи до займаної посади, поряд із класичними, традиційними методами, дозволяє уникнути помилок у підборі та оцінці персоналу. Визначення і врахування метапрограм співробітника також є ключем до ефективнішого управління. Крім того, це дозволяє знайти йому заняття, у якому він буде найбільш ефективним, а сама діяльність, відповідно до внутрішніх установок співробітника, принесе йому максимальне задоволення. Урахування метапрограм дозволяє використовувати адекватні інструменти для стимулювання роботи, дає розуміння причин певних міжособистісних стосунків у колективі, допомагає запобігти конфліктам і високій плинності кадрів. Ключові слова: метапрограма, управління людськими ресурсами, персонал, фінансова установа, профіль посади. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 16.