БІБЛІОМЕТРИЧНИЙ АНАЛІЗ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ІЗ ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОГО АУДИТУ - Самусевич, Я.В.; Теницька, І.А.; Востриков, П.М. (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
Надмірне використання навколишнього середовища викликало занепокоєння щодо його охорони. Із часом, особливо за останні роки, тематика екологічного аудиту стала більш важливою, будучи темою, яка цікавить компанії, уряди та громадськість. Це стало наслідком непропорційного зростання виробничих показників, примноживши світову економіку. У цьому контексті уряди зобов’язуються регулювати належне використання навколишнього середовища та поводження з ним. У цьому питанні виникають особливі проблеми, суперечності між компаніями, урядами через оцінку збитків і шкоди навколишньому середовищу, аналіз кількості та якості профілактичних заходів тощо. Тому будь-яку діяльність підприємств необхідно контролювати, наглядати, кількісно оцінювати, прогнозувати тощо. Екологічний аудит є одним із механізмів такого всебічного аналізу. Саме на основі цього ми провели бібліометричний аналіз поняття «екологічний аудит» за допомогою інструментів SciVal від Elsevier. Це дозволило проаналізувати найбільш релевантні та цитовані роботи вчених на тему екологічного аудиту. Окрім цього були визначені напрями досліджень, які вивчають екологічний аудит, серед них основними є сфера екології, енергетики та інженерії. Таке становище підтвердило важливість екологічного аудиту для збереження кількості енергетичних ресурсів та пошуку новітніх інженерних рішень для скорочення надмірного виробничого впливу на довкілля. Також у роботі було досліджено основні предметні галузі не лише екологічного аудиту, але й екологічного оподаткування та звітності, що дало змогу говорити про взаємний вплив таких понять на якість екологічних даних. Загалом зауважимо, що результати аналізу підтверджують актуальність теми екологічного аудиту через динаміку зростання кількості публікацій за період з 2010 по 2021 роки, порівнюючи з екологічним оподаткуванням та звітністю. Окрім інструментарію SciVal від Elsevier, у роботі також був використаний Google trends. Динаміка інтернет-запитів підтвердила факт підвищення кількості їх унаслідок глобальних кліматичних змін чи змін законодавства, яке стосується екологічних норм та змін ставок податків. Представлені перевірені дані можуть бути використані в подальших дослідженнях для оцінки впливу екологічного аудиту на якість навколишнього середовища.