ЕКОНОМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА: СВІТОВІ ТРЕНДИ ТА ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД ДОВОЄННОГО ПЕРІОДУ - Квілінський, Олексій; Маслов, Владислав; Лужна, Анастасія (Socio-economic relations in the digital society, 2022)
В умовах глобалізації, розвитку економіки знань і цифровізації усіх сфер діяльності найефективнішою формою співпраці держави та суб’єктів господарювання – бізнесу і приватних осіб у сфері освіти і науки, та способом фінансування освітньо-наукових проєктів є державно-приватне партнерство (ДПП). Розроблення і реалізація результативних механізмів взаємодії держави, науки та бізнесу на засадах ДПП, які б відповідали сучасним умовам, пошук ефективних форм та інструментів фінансування проєктів ДПП є актуальним завданням сьогодення. Проведений у статті аналіз дозволив виокремити п’ять основних трендів розвитку ДПП (кількісне зростання ДПП у світі та ЄС; диверсифікація ринку ДПП за країнами та секторами економіки; інфраструктурна спрямованість ДПП; державна підтримка певного типу ДПП у певній галузі, або у певному напрямі; розвиток ДПП в інноваційній сфері), що дало можливість в процесі узагальнення дійти висновку щодо сфер, в яких концентрувалося ДПП в Україні. На підставі статистичних даних у статті визначено головні галузі концентрації проєктів ДПП в Україні в довоєнний період. Зважаючи на багатокомпонентність цілей ДПП, у науковій праці узагальнено та деталізовано сценарії активізації відносин ДПП в Україні (бюджетно-фінансовий, ресурсний, інноваційний та інвестиційний).