ФОРМУВАННЯ ОСНОВНИХ СКЛАДОВИХ КОМПЛЕКСНОЇ СИСТЕМИ АГРАРНОГО МАРКЕТИНГУ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ АГРАРНОЇ СФЕРИ БІЗНЕСУ - Багорка, Марія (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
У статті проведено узагальнення теоретико-методологічних підходів до формування комплексної системи маркетингу сільського господарства, розроблені рекомендації щодо впровадження основних елементів цієї системи в практичну діяльність аграрних підприємств у сучасних умовах та виділенні резерви маркетингу, спрямовані на на підвищення конкурентоспроможності підприємств аграрної галузі в сучасних умовах господарювання. Доведено, що формування та функціонування маркетингової системи для аграрних підприємств має здійснюватися на основі системного підходу й синергетичного поєднання інструментів маркетингу з урахуванням характеристик продукції, ринку, поведінки та потреб споживачів із маркетинговою системою управління, від якої залежить успішна діяльність підприємства в ринковому середовищі. Визначено основні складові інтегрованої системи аграрного маркетингу та надано пропозиції щодо впровадження цієї системи в діяльність аграрних підприємств. Важливість упровадження комплексної системи аграрного маркетингу полягає в поєднанні елементів комплексу Marketing-mix і системи управління маркетингом із метою оперативного реагування на зміни ринкового середовища. Ми впевнені, що результатів можна досягти лише у взаємодії цих складових маркетингової системи – використання окремих елементів, на нашу думку, не дасть повноцінного результату.