СУТНІСТЬ ТРАНСФОРМАЦІЇ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН У НАЦІОНАЛЬНІЙ ЕКОНОМІЦІ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Була, Пьотр; Мельниченко, Олександр (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Стаття присвячена ґрунтовному дослідженню теоретико-методологічних засад сутності трансформації соціально-економічних відносин національної економіки. На підставі опрацювання наукових джерел сформульовано власне визначення поняття «трансформація соціально-економічних відносин». Запропоновано розглядати трансформаційні процеси з точки зору їхнього прямого чи опосередкованого впливу на інші сектори та економіку загалом. Обґрунтована необхідність розуміння та сприйняття сутності трансформації з точки зору трансформації соціально-економічних відносин як таких. У статті сформульовані авторські підходи до виокремлення видів трансформації соціально-економічних відносин, її можливих і підтверджених форм прояву, базових характерних ознак і особливостей. Окреслено авторське розуміння поняття трансформаційного потенціалу соціально-економічних відносин національної економіки й трансформаційного циклу. Сформовано бачення інтенсивності, ефективності та частоти трансформаційних змін і меж трансформації. Складена характеристика періоду й стадій трансформаційних змін, які призводять до соціально-економічних шоків та спричиняють соціально-економічну нестабільність, періоди коливань, у тому числі піднесень і спадів, соціально-економічної кризи, трансформаційної пастки.