ВИКОРИСТАННЯ ТАКСОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ ПРИ ОЦІНЦІ ЛІКВІДНОСТІ БАНКУ - Кубах, Тетяна; Койло, Вікторія; Єфіменко, Альона (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
З огляду на воєнні дії, які посилюють економічні та фінансові загрози в Україні, одним із головних завдань для стабільного функціонування банківської системи є забезпечення ліквідності банку. Успішне виконання цього питаня залежить від дієвої, системної, усебічної оцінки показників ліквідності з метою ухвалення ефективних управлінських рішень із метою збалансування активів та пасивів банку за строками та сумами. Світова практика напрацювала потужний інструментарій оцінки ліквідності банку, водночас виклики сьогодення вимагають урізноманітнювати підходи до вирішеня цього питання. Метою дослідження є визначення теоретичної сутності та практичної складової ліквідністі банку, що дає можливість більш грунтовно визначити напрями аналізу та оцінки, а також застосування таксономічного аналізу для визначення рівня ліквідності банку. На основі вивченя наукових підходів сформовано власне тлумачення категорії «ліквідність банку». Запропоновано проводити аналіз та оцінку ліквідності банку на основі сформованої системи показників, до складу якої включено нормативні показники від регулятора. Досліджено стан ліквідності банківської системи України, що дозволяє комплексно оцінити чинники впливу на ліквідність банку як структурного елемента. На прикладі АТ КБ «Райффайзен Банк» проведено аналіз ліквідності з використанням системи показників, виявлено недоліки в роботі банку. Для більш глибокого дослідження на прикладі банку було проведено таксономічний аналіз, який дозволив визначити рівень ліквідності АТ КБ «Райффайзен Банк». На основі аналізу й оцінки стану ліквідності системоутворюючого банку та вітчизняної банківської системи виявлено профіцит. Ця тенденція не є позитивною для потенційного розвитку економіки України, а також у розрізі окремо взятого банку зменшує рівень прибутку. Таксономічний аналіз дає можливість надалі прогнозувати розвиток інтегрального показника ліквідності, що сприяє формуванню ефективної управлінської політики менеджменту.