ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ КРИПТОВАЛЮТНОЇ ІНДУСТРІЇ В УКРАЇНІ ЯК ІНСТРУМЕНТУ АКТИВІЗАЦІЇ ЗОВНІШНЬОТОРГІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ СТРУКТУР - Хедегаард, Майкл; Дахер, Катерина; Гриценко, Лариса; Нікітченко, Євген; Чумак, Ольга (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Протягом останніх років криптовалютна індустрія стрімко розвивається, створюючи нові можливості та виклики для інвесторів, підприємців і політиків. Україна стала перспективним напрямком для інвестицій у криптовалюту та розвиток блокчейну завдяки сприятливому бізнес-середовищу, високоосвіченій робочій силі й зростаючому технологічному секторові. Організаційно-економічне забезпечення розвитку зовнішньоторгівельної діяльності підприємницьких структур України в контексті криптовалютної індустрії включає ретельний аналіз та розробку стратегій для використання цих можливостей. У цій статті ми розглянули окремі перспективні напрями розвитку криптовалютної індустрії в Україні за допомогою застосування загальнонаукових і спеціальних методів наукового пізнання, таких як: аналітичні методи, компаративний аналіз, методи порівняння та узагальнення. Від потенціалу послуг електронного уряду на основі блокчейну до можливостей майнінгу й торгівлі криптовалютою – у статті розглянуто сильні сторони та можливості країни в цій царині та визначено шляхи їх використання для майбутнього зростання. Із цією метою проаналізовано нормативно-правову базу, стан і ступінь розробки блокчейну, особливості й темпи майнінгу, ступінь прийняття криптовалюти в суспільстві та стан і особливості розвитку криптовалютних бірж. Розуміючи потенціал криптовалютної індустрії в Україні, ми вважаємо, що стратегічними напрямами для сприяння економічному зростанню й технологічним інноваціям у країні є: чітка нормативно-правова база, кваліфікована робоча сила, багаті енергетичні ресурси та зростаюча кількість змін криптовалюти. Ці елементи організаційно-економічного забезпечення допоможуть підприємницьким структурам України здійснити розвиток зовнішньоторгівельної діяльності в умовах зростаючого впливу криптовалютної сфери, забезпечуючи більші можливості для інвестування й торгівлі, а також сприяючи впровадженню новаторських технологій та підвищенню конкурентоспроможності на міжнародному рівні.