ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ В УПРАВЛІННІ ЛЮДСЬКИМИ РЕСУРСАМИ: ЯК ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ВПЛИВАЄ НА УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ - Прокопенко, Ольга; Гарафонова, Ольга; Жосан, Ганна (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
У статті розглянуто динаміку управління людськими ресурсами (УЛР) в еру цифрової трансформації, досліджено глибокий вплив цифрових інструментів на практики управління персоналом. Шляхом детального аналізу літератури, теоретичних концепцій та емпіричних досліджень стаття висвітлює багатогранний вплив цифрової трансформації на УЛР. Досліджено, як упровадження цифрових інструментів трансформує традиційне управління персоналом, ураховуючи ключові концепції, виклики та перспективи в контексті цифрової трансформації. Емпіричні методи дослідження, такі як опитування, інтерв’ю та фокус-групи, забезпечують глибше розуміння практичних наслідків цифрової трансформації для управління персоналом. Висновки підкреслюють критичну необхідність стратегічної адаптації організацій до ери цифрових технологій, підкреслюючи інтеграцію цифрових технологій для вдосконалення процесів УЛР, залучення персоналу, управління талантами й загальної ефективності організації. Стаття вносить свій вклад у дискусії про взаємодію технологій та УЛР, подаючи цінні ідеї для практиків, учених і політиків, які орієнтуються в еволюції цифрового управління персоналом.