ВІРТУАЛЬНА СПІЛЬНОТА ПРАКТИКИ З ПИТАНЬ МІСЦЕВОГО РОЗВИТКУ: РІЗНОМАНІТНИЙ КОНТЕКСТ І ПАРТНЕРСТВО ДЛЯ ЕЛЕКТРОННОГО НАВЧАННЯ З УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ - Катерняк, Ігор; Лобода, Вікторія; Строцький, Руслан; Маматова, Тетяна (Socio-economic relations in the digital society, 2023)
Мета цього дослідження полягає в тому, щоб отримати глибоке та всебічне розуміння процесів управління знаннями у віртуальній спільноті практики (vCoP) і запропонувати основу для організації процесу електронного навчання з управління проєктами місцевого розвитку. VCoP було створено на вебплатформі для обміну найкращими практиками та для навчання в групі професіоналів із різним досвідом і різноманітними навчальними потребами. Протягом 10 років спільнота vCoP щорічно збирала від 600 до 1000 учасників із різних регіонів та організацій, які визначали проблеми, вивчали досвід інших, проходили електронні курси, працювали у віртуальному спільному просторі над розробкою концепцій проєктів місцевого розвитку й спільно творили широкий «репертуар» нових знань. Стаття представляє дослідження процесів управління знаннями у віртуальній спільноті практики vCoP і ґрунтується на первинних наборах даних, отриманих протягом 2018 – поч. 2022 року з огляду на спільний домен, спільну участь та почуття спільноти, обмін знаннями та навчання, дії та створення нових знань. Ми представляємо результати дослідження, де гіпотезою було поєднання спільноти практики та електронного навчання в одній системі з метою швидкого розуміння проблеми (кризи), пошуку спільних шляхів вирішення проблеми та розуміння переваг їх упровадження, водночас активно спілкуючись із потенційними бенефіціарами й представляючи концепцію проєкту потенційним зацікавленим сторонам, партнерам та інвесторам для мобілізації ресурсів. Ураховуючи виклики, які зараз долають Україна та країни-партнери, у післявоєнний період запропонований підхід ефективного застосування віртуальної спільноти практики може бути використаний для створення державно-приватного партнерства, для забезпечення участі громадськості в управлінні, зокрема для перевірки ефективності ідей, включених до стратегій та відповідних портфелів програм і проєктів для забезпечення стійкості, відродження та розвитку територій і громад.