СЦЕНАРНЕ ПРОГНОЗУВАННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ЦИФРОВОЇ МУЛЬТИРІВНЕВОЇ МОДЕЛІ ТРАНСПАРЕНТНОСТІ ФІНАНСОВИХ ВІДНОСИН - Захаркін, Олексій; Мирошниченко, Юлія; Новіков, Володимир (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Метою дослідження є розробка та оцінка сценаріїв реалізації цифрової мультирівневої моделі транспарентності фінансово-економічних відносин, яка охоплює публічні, корпоративні та особисті фінанси. Дослідження спрямоване на виявлення ключових факторів, що впливають на рівень прозорості, оцінку наслідків упровадження моделі та розробку стратегічних рекомендацій для підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами й зміцнення довіри між учасниками ринку. Основні результати дослідження включають визначення трьох сценаріїв розвитку моделі: оптимістичного, песимістичного та реалістичного. Кожний сценарій ураховує специфіку публічних, корпоративних та особистих фінансів і відображає різні рівні впливу ключових факторів, таких як технологічна готовність, державна підтримка та адаптація учасників ринку до змін. Було проведено оцінку наслідків кожного сценарію, що включає потенційні вигоди, ризики та виклики, пов’язані з упровадженням моделі на різних рівнях фінансів. Основні висновки дослідження підтверджують, що цифрова мультирівнева модель транспарентності є ефективним інструментом для підвищення прозорості фінансово-економічних відносин, зниження ризиків та покращення ефективності управління. Упровадження моделі сприяє підвищенню довіри до державних інституцій, покращенню корпоративного управління та захисту прав споживачів фінансових послуг. Сценарне прогнозування дозволяє адаптувати стратегії впровадження моделі до змінних умов зовнішнього середовища, що сприяє її стійкості та успішній інтеграції у фінансову систему. Дослідження також визначає напрями для подальших досліджень, включаючи оцінку впливу окремих цифрових технологій, розробку нових методів моніторингу прозорості та вивчення бар’єрів і стимулів для впровадження моделі в різних галузях і регіонах.