КЛАСИФІКАЦІЯ СХЕМ КІБЕРЗЛОЧИННОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ОРГАНІЗОВАНА Й ТРАНСНАЦІОНАЛЬНА ЗЛОЧИННІСТЬ В ЕПОХУ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Тютюник, Інна; Топтуненко, Дмитро; Флаумер, Анна (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Метою цього дослідження є аналіз і класифікація основних схем організованої й транснаціональної кіберзлочинності, а також виявлення методів і технологій, які використовують кіберзлочинці для здійснення злочинної діяльності в цифровому просторі. У статті досліджені сучасні тенденції кіберзлочинності, такі як зростання фінансового шахрайства, атак програм-вимагачів, фішингу та DDoS-атак. Дослідження показує, що використання новітніх технологій, зокрема криптовалют та інтернету речей (IoT), значно ускладнює виявлення та притягнення до відповідальності кіберзлочинців, що зумовлює необхідність постійного вдосконалення правових і технічних засобів боротьби з кіберзлочинністю. Результати дослідження засвідчують, що транснаціональний характер кіберзлочинності часто ускладнює переслідування злочинців у різних юрисдикціях, що вимагає більшої міжнародної координації. Крім того, ускладнює процедури боротьби з кіберзлочинністю те, що вони використовують усе більш витончені методи приховування своєї діяльності, впроваджуючи сучасні технологічні рішення в злочинні схеми. Це підкреслює необхідність постійного моніторингу нових загроз і оновлення методів захисту й для організацій, і для окремих користувачів. У цілому, результати дослідження підкреслюють важливість глобальної співпраці в боротьбі з кіберзлочинністю, необхідність посилення технологічного захисту й розвитку правових механізмів протидії сучасним кіберзагрозам.