ПУБЛІЧНІ ФІНАНСИ ТА ЇХНЯ РОЛЬ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ ЕКОНОМІКИ КРАЇНИ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Жеребило, Ірина (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Важливою детермінантою соціально-економічного розвитку регіонів є фінансова децентралізація, яка сприяє, з одного боку, зменшенню ролі держави в їхньому фінансовому забезпеченні, з другого — створює можливості для зміцнення автономності місцевих бюджетів. На основі аналізу кращих практик економічно розвинутих країн розкрито особливості прояву фінансової децентралізації в контексті її впливу на економічне зростання регіонів і територіальних громад. З’ясовано джерела формування доходів. Показано, що доходи бюджетів субрегіонального рівня формують (у переважній більшості) місцеві податки, значну питому вагу серед яких становлять майнові податки, причому у федеративних країнах їхня вагомість у доходах бюджетів є значно нижчою, аніж в унітарних. Різним країнам властивий різний ступінь децентралізації, однак «багатші» країни більш децентралізовані. Доведено, що не існує оптимального рівня фінансової децентралізації, бо кожна країна йде власним шляхом розвитку. Виокремлено причини фінансової децентралізації, серед яких такі: низька ефективність діяльності сфери освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, державного управління; надмірні витрати на утримання мережі та управлінського апарату; незадовільні темпи впровадження новітніх технологій, малі неспроможні громади, бажання підвищити ефективність та якість суспільних послуг, хоча на початку 2000-х років для країн Східної Європи у пріоритеті були завдання розбудови власної демократичної політичної системи. Висвітлено перші кроки фінансової децентралізації в Україні та показано недоліки розпочатої реформи. Визначено пріоритети проведення бюджетної політики в Україні в умовах реформи міжбюджетних відносин. Наголошено на недоцільності дзеркального перенесення досвіду реалізації реформи фінансової децентралізації у країнах Європи і світу на терени України. Зазначене потребує детального аналізу особливостей її прояву в межах кожної країни.