КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ НАСЛІДКІВ ТРУДОВОЇ МІГРАЦІЇ - Михайлишин, Богдан (Socio-economic relations in the digital society, 2019)
Розглянуто теоретико-методологічні засади фінансових наслідків трудової еміграції з України і методичний підхід до їхніх вимірювання та обчислення. Сформовано систему основних фінансових наслідків і запропоновано їх класифікувати на прямі і непрямі, що дозволяє зрозуміти їхню природу як загалом, так і окремо кожного. Підкреслено можливість розрахунку у грошовому еквіваленті таких прямих фінансових наслідків трудової міграції, як грошові перекази мігрантів, зменшення навантаження на Фонд державної служби зайнятості, зменшення виробництва валового внутрішнього продукту, а також таких непрямих фінансових наслідків трудової міграції: відкриття власних справ, інвестиції мігрантів у рухоме і нерухоме майно, освітню і медичну галузь. Розглянуто можливість визначення фінансових наслідків трудової міграції через аналіз кількості введених в експлуатацію житлових будинків, купівлю автомобілів та оцінку обсягу заощаджень домогосподарств трудових мігрантів у формі депозитів у банках та оцінку мультиплікаційного ефекту від цих процесів. Проаналізовано фінансові наслідки трудової міграції, яким притаманна соціальна складова, до них можна віднести збільшення обсягу соціальних виплат після повернення трудових мігрантів на батьківщину. Розроблено методичні підходи до визначення та оцінювання фінансових наслідків, що є актуальним і важливим з огляду на наявність певних прогалин у наукових дослідженнях за окресленою проблемою. За результатами дослідження зроблено висновок, що запропонований методичний підхід дозволить хоча б приблизно оцінити фінансові наслідки трудової міграції та відобразити їхні обсяги у грошовому еквіваленті.