ВПЛИВ ФІНАНСОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ БАНКУ - Вовчак , Ольга; Пронько, Віра (Socio-economic relations in the digital society, 2020)
Розглянуто доцільність упровадження нових фінансових технологій у банківській діяльності в умовах цифрової економіки, розкрито їхні переваги і ризики, на які наражаються банки при їх використанні. Досліджено вплив фінансових цифрових інновацій на конкурентоспроможність банківської установи в сучасних умовах розвитку ФінТех-компаній і висвітлено залученість банків України до співпраці з ними. Розкрито досвід упровадження фінансових інновацій зарубіжними банками, зокрема цифрового банку нового покоління від MBank Польщі та інших країн. Акцентовано увагу на переліку послуг Інтернет-банкінгу, що пропонують найбільші банки України. Здійснено аналіз основних фінансових технологій, що впроваджені вітчизняними банками, і розкрито їхній вплив на їхню конкурентоздатність. Зроблено висновок про вплив фінансових технологій на банківський сектор і можливі шляхи розвитку банківського сектору в нових технологічних умовах. З урахуванням результатів проведеного дослідження запропоновано використання найбільш прийнятних шляхів переходу до блокчейн-системи і цифрової технології «BigData».
Keywords: фінансові технології; інновації; конкурентоспроможність банку; Iнтернет-банкінг; Фін- Тех-компанії; блокчейн