МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ СУЧАСНИХ ФАКТОРІВ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ ЗАЙНЯТОСТІ В БАНКІВСЬКОМУ СЕКТОРІ - Домуз, О. О. (Socio-economic relations in the digital society, 2021)
У результаті проведеного дослідження запропоновано схематичну модель впливу факторівфінансової кризи, пандемії COVID-19 і цифровізації економіки на трансформацію зайнятості в банківському секторі, що містить два рівні впливу характерних ринків і специфічних факторів на процестрансформації зайнятості в банківському секторі. Відповідно до запропонованої моделі визначеноособливості впливу кожного з факторів на кожному з рівнів, зокрема: перший рівень впливу характеризує різноспрямованість дії кожного з факторів на окремі види ринку, що пов’язані з діяльністюбанківських установ, характерним для цього рівня є розподіл ринків за інтенсивністю чутливості доаналізованих факторів. Визначено, що на вплив фінансової кризи найбільш сильно реагує ринок фінансового капіталу, валютний ринок і ринок праці; на вплив фактору пандемії COVID-19 — ринок охорониздоров’я, інформаційний ринок і ринок праці; фактор цифровізації економіки викликає зміни на ринкуінновацій, ринку освітніх послуг, інформаційному ринку i на ринку праці. Це вказує на тісний зв’язокміж впливом глобальних макроекономічних факторів і зайнятістю працівників як одного з головнихелементів ринку праці. За результатами апробації моделі схематично відображено і проаналізованозміни у структурі зайнятості банківського сектору під впливом факторів фінансової кризи, пандеміїCOVID-19 і цифровізації економіки. Установлено, що під впливом фактору фінансової кризи політикау сфері зайнятості українських банків була спрямована на фізичне скорочення усіх видів і форм зайнятості, а структура нестандартної зайнятості залишалася консервативною і нерозгалуженою; Впливфактору пандемії COVID-19 супроводжується активним упровадженням і поширенням дистанційноїзайнятості на всі сфери діяльності банківських установ, застосування якої показало низку переваг у порівнянні з традиційними формами зайнятості та розширення спектра використання інших нестандартних форм зайнятості, які відносно певних видів робіт і професій були застосовані вперше за всю практику господарсько-економічної діяльності банків. Вплив фактору цифровізації економіки на структурузайнятості в банківському секторі характеризується сприянням розширенню форм і видів нестандартної зайнятості (фріланс і аутсорсинг). Визначено, що активне застосування цифрових технологій у банківській сфері змінило саму структуру праці, поглибивши дисбаланс між професіями.
Keywords: зайнятість; банківський сектор; дистанційна зайнятість; цифровізація; фінансова криза; COVID-19; економічна модель