ІМПЛІЦИТНІСТЬ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ ТРАНСПАРЕНТНОСТІ БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ РЕАЛЬНОГО СЕКТОРА ТА РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ: СВІТОВИЙ ДОСВІД - Герасименко, Аліна (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Сучасний розвиток світової економіки супроводжується множинними трансформаційними викликами, які актуалізують питання забезпечення належного рівня взаємної довіри між банківським і промисловим бізнесом. Ця проблематика є особливо актуальною для України, перед якою постає надважливе завдання – повоєнна реконструкція національної економіки на засадах сталості, цілісності та екологічності. Метою дослідження є ідентифікація імпліцитних зв’язків між транспарентністю банківського кредитування реального сектора та розвитком економіки за останні 15 років на прикладі дванадцяти країн світу, у тому числі й України. Це дослідження базується на кореляційно-регресійному інструментарії аналізу взаємозв’язків. У результаті підтверджено гіпотезу існування істотних причиново-наслідкових зв’язків між підвищенням транспарентності банківської діяльності, зниженням корупції, зростанням рівня економічної свободи, нарощенням обсягів кредитування реального сектора та забезпеченням економічного зростання для низки країн, незалежно від рівня їхнього економічного розвитку. З’ясовано, що в країнах з усталено високими індексами сприйняття корупції та економічної свободи істотність кореляційного зв’язку з розвитком банківського кредитування реального сектора втрачається. Розкрито причини відхилення від природної діалектики досліджуваних взаємозв’язків на прикладі Ірландії та Туреччини. Висвітлено особливості їхнього формування, передумов та перспектив посилення в Україні. Досліджено внесок Національного банку України в підвищення рівня транспарентності кредитної діяльності банків другого рівня.
Keywords: банківське кредитування; реальний сектор економіки; рівень корупції; економічна свобода; економічний розвиток