ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК КІБЕРБЕЗПЕКИ ТА ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ КРАЇНИ ПІД ЧАС ТРАНСФЕРУ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ ІННОВАЦІЙ - Койбічук, Віталія; Славгородська, Катерина; Самойлікова, Анастасія; Майборода, Тетяна; Артюхов, Артем (Socio-economic relations in the digital society, 2024)
Стаття присвячена дослідженню взаємозв'язку між інноваціями й кібербезпекою в контексті прогнозування та зменшення ризиків, пов'язаних із кібербезпекою під час упровадження інновацій. Метою дослідження є підтвердження та моделювання взаємозв’язку між рівнями інноваційного розвитку й кібербезпеки країни. У роботі охарактеризовано поняття інноваційного ризику та важливості кібербезпеки в сучасному світі, як одного з важливих факторів подолання інноваційних ризиків. Проаналізовано сучасний стан кібербезпеки на основі різних індексів і досліджено вплив кіберзагроз на інноваційні процеси на основі вибірки з 26 країн світу. Це дозволило виявити лідерів та аутсайдерів у цій царині, а також тенденції розвитку кібербезпеки в динаміці. Обґрунтовано, що кібербезпека є ключовим фактором для розвитку та впровадження інновацій. Для підтвердження наявного взаємозв’язку між кібербезпекою й інноваціями було розраховано коефіцієнт множинної кореляції та побудовано економетричну модель за допомогою вбудованих функцій MS Excel (оцінювання параметрів моделі здійсненен з допомогою методу найменших квадратів із використанням вбудованого пакета «Аналіз даних» табличного редактора MS Excel для багатофакторної лінійної моделі). Значущість моделі підтверджено за коефіцієнтом детермінації, критерієм Фішера та рівнем значущості p-value. Результати дослідження можуть бути використані для розробки ефективних стратегій кіберзахисту та сприяти стабільному розвиткові технологій в умовах зростання кіберзагроз.
Keywords: бізнес; інновації; інформаційне суспільство; кіберіндекси; ризик менеджмент; уряд; цифрова трансформація